Makinelerde Drag Gücü

15-02-2022 16:56
Makinelerde Drag Gücü
Makinelerde Drag Gücü
 
Shimano makineler ve diğer tüm makinelerde drag gücü diye bir birim vardır ve bu makinenin sarabilme/çekebilme gücü olarak bilinir. Aslında değildir ve bu en çok yanlış bilinenlerden biridir.
Bir makinenin drag gücü kalama sonuna kadar sıkıldığında dik açıyla kalama açmadan yerden (kuru yerde) kaldırabileceği ağırlığı belirtir. Yani 6kg. drag gücü olan bir makine yerden dik açıyla kalama açmadan 6kg. bir yükü kaldırabilir. Sonuç olarak drag gücünün makinenin sarma gücüyle bir alakası yoktur.
Makinenin sarma gücünü belirten bir birim yada ölçü yoktur. Makineyi güçlü kılan dişlisi kalitesidir. Yük dişli sisteme biner ve dişliler ne kadar kaliteli ise makine o kadar kalitelidir. Yani aynı sınıf olup 11kg. drag gücü olan bir makine 9kg. drag gücü olan diğer bir makineden daha güçlüdür demek yanlış olur. Eğer aynı sınıftaki bu iki makineden drag gücü daha az olanın dişli sistemi daha iyi ise bu onu diğerine göre daha kuvvetli yapacaktır. Ayrıca rulmanlar da önemlidir ancak direkt olarak güç ile değil daha çok konfor ve çalışma kolaylığı ile ilgilidirler.
Kalama sıkma yani drag gücü her ne kadar kuru zeminde test edilse de asıl işlevi sudadır ve suda kalamaya binen karşı kuvvet farklıdır. Yani balığın uyguladığı yüzme gücü kuru zeminde belirtilen dik açıyla kaldırma gücünden farklıdır ve dolaylı olarak azdır.
Hedef balığa göre makine ve kalama gücü seçmek önemlidir. Kalama çok nadir durumlar dışında tam sıkılmaz çünkü tam sıkıldığında ipinizin kopma ve balığın kaçma olasılığı artacaktır. Örnek olarak, 9kg. kalama sıkma becerisi olan 3000'lik bir levrek makinesi düşünelim, levrek avcılığında genel olarak ihtiyacınız olan kalama sıkma gücü yani drag gücü en fazla 5-6 kg. olduğundan aslında siz makinenin size sağlayabildiği 9kg. drag gücünü neredeyse hiç bir zaman kullanmazsınız. Mesela bu durumda makinenizin 9kg. veya 11kg. drag gücüne sahip olması da bir anlam ifade etmez.
Son olarak unutmayalım ki, her avın ve/veya avlanma şeklinin farklı makine çeşidine, boyutuna, hızına, gücüne ve drag gücüne ihtiyacı vardır. Yani levrek yakalarken kullandığınız 2500'lük makinenin ve ihtiyacınız olan maximum 5-6kg. kalama/drag gücünün yazılı orkinos yakalarken yetmeyeceği aşikardır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.